Заповядайте в магазин Green Planet в гр. София на ул. Ангиста 212 Б

Вашата количка

Няма продукти

0,00 лв. Общо
Поръчайте
Поръчай на:
Брашнестата мана е гъба, която презимува на листата. Тя се разпространява по въздушен път, по дъждовните капки върху растенията и насекоми, много е активна по време на висока влажност. Има много различни видове спори, които засягат различни растения. Брашнестата маната е специфична за приемника...

Брашнеста мана (Powdery Mildew) - Заплаха за реколтата!

Какво е Брашнеста мана (Powdery Mildew)

Обичайните климатични усложнения, които можете да очаквате през летните сезони, са влажността и брашнестата мана. Изглежда, че те идват заедно като в екип. В тази статия ще научим как да предприемем някои наистина важни стъпки, за да избегнем брашнестата мана.

Брашнестата мана е гъба, която презимува на листата. Тя се разпространява по въздушен път, по дъждовните капки върху растенията и  насекоми, много е активна по време на висока влажност. Има много различни видове спори, които засягат различни растения. Брашнестата маната е специфична за приемника. Например, брашнестата мана която засяга тиквите, не е същата ,която засяга флокса.

Брашнестата мана изглежда като бели или сиви концентрични кръгчета върху листата на растенията. Кръговете могат да станат черни, а листата могат да станат жълти и да умрат. Плодът може да не успее да се формира или дори да падне от растението.

Брашнестата мана обикновено отнема около 7-10 дни, за да завърши развитието си. Ако трябва пръскайте с фунгицид, препоръчително е да пръскате на всеки 7 дни, за да предотвратите репродукцията на спори.

Защита на растенията

Има много начини, чрез които можете да предотвратите получаването на брашнеста мана. Ако вземете всички предпазни мерки, би трябвало да се предпазите. Но ако вятърът довее някои спори, в следващият раздел ще преминем към органични решения.

Сортове резистентни растения

Кой би предположил, че майката природа го е направила това толкова лесно. Когато търсите в сайтовете за градинарство, има кодове, които да ви кажат кои сортове растения, на какви заболявания са устойчиви. PM (от powdery mildew) обикновено е кодът за брашнестата мана.

  • Растенията трябва да са изложени изцяло на слънце

Слагайте растенията далече от сянката. Сянката е влажна и благоприятна за брашнестата мана.

  • Циркулиране на въздуха

Добрата циркулация на въздуха е ключът към предпазването от брашнестата мана. Така че не забравяйте да осигурите на вашите растения достатъчно място и пространство едно от друго.

  • Измивайте растенията

Миене на растенията ще помогне за отмиването на спорите. Веднъж след като растенията хванат брашнеста мана, е важно да отмиете спорите от листата, преди да ги напръскате с фунгицид.

  • Поливайте сутрин

Поливайки следобед или вечер, създавате влажна среда. Брашнестата мана процъфтява във влажни условия.

  • Използвайте органични торове

Конвенционалните торове имат висока степен на азот в сравнение с бавното отделяне на азот при органичните торове. Високият азот предизвиква бърз растеж на растението, където PM (брашнестата мана) процъфтява.

  • Преместване на посевите

Уверете се, че не засаждате семената си в една и съща част на градината, защото там може да се образуват отново спори в почвата. Разместването на посевите е добра практика по всички показатели.

  • Чистете растителните остатъци

В края на сезона почистете растителните остатъци и листата ,и ги превърнете в компост. Важно е да изхвърлите заразените растения с брашнеста мана и да не ги слагате в компоста, защото ще се образуват спори, и може да се окажете че си развъждате чудовище.

  • Инструменти за дезинфекция

Уверете се, че не сте разпространител на болестта. Трябва да внимавате и да дезинфекцирате вашите инструменти с разтвор от 1:4 белина с вода. Уверете се, че когато използвате инструменти, за да отрежете заразените листа, то дезинфекцирате инструмента след всяко растение.

Културни методи

Ако имате проблем с брашнестата мана, има някои методи, които трябва да предприемете, за да се отървете бързо от нея. Ключът към успеха е ранното откриване и бързото лечение. Ако попаднете на брашнеста мана в напреднал стадий, по-добре изтръгнете растението и си спестете пари. Така че, ако я имате действайте бързо сега!

Започнете с подкастрянето на тежко заразени листа и ги изхвърлете. След това измийте листата с престояла вода. Вие просто измивате спорите от растенията. Добра идея е да подхраните с доза чай от тор, той ще помогне на растението да укрепне и ще има естествено фунгицидно действие. Ако искате можете да добавите малко чесън към него, в последния ден на варене, това ще помогне, тъй като чесънът има естествен фунгицид. Ако искате да сте сигурни, прилагайте фунгицид на всеки 7 дни, докато проблемът изчезне. Ако вали, отново повторете. Внимавайте с медта в препаратите - да не превишава предписаната доза, тъй като тя ще се натрупа в почвата.

Биорационални методи

  • Сода бикарбонат - 4 ч.л. сода за хляб, 1/2 ч.л. течен сапун, 3.8 части вода, също така може да се добави и 1 супена лъжица латентно или градинарско масло. Не добавяйте масло при температури над 30 градуса.
  • Дрожди от царевично брашно – 1ч. царевично брашно към 3.8 части вода се оставят да се накисват за една нощ. Изцедете и изхвърлете твърдите вещества. Напръскайте до омокряне на засегнатите растения.
  • Царевично брашно - 2 кг. царевично брашно, обработени в 9 м2  почва.
  • Калиев бикарбонат – натурално появяваща се субстанция.
  • Азадирахтин – добива се от масло на семената на дървото Нийм.  Не използвайте масла при температури над 30 градуса.
  • Сяра - Растенията могат да бъдат чувствителни към светлината през горещите летни периоди.
  • Streptomyces lydicus - е естествена бактерия срещаща се в почвата. Тя може да се приложи върху почвените смеси или върху листата.
  • L-глутаминова киселина – тя е една от основните аминокиселини, открити както в животинските, така и в растителните протеини. Използва се за контролиране на брашнестата мана по гроздето.
  • Bacillus pumilis род QST 2808 - е естествено срещаща се бактерия, намираща се в почвата и водата. Тя действа като бариера, която предотвратява образуването на спори върху растенията и след това ги колонизира . Също така стимулира системата за собствено съпротивление на растенията, като по този начин намаля и шанса за системно придобита резистентност (SAR).
  • Масло от жожоба - природно срещано масло. Не използвайте при температури над 30 градуса.
  • Меден оксид - естествен минерал, използван като прах или спрей. Имайте предвид че зелето проявява фито-токсичност към медта.
  • Trichoderma harzianum - е естествена гъбичка, която се използва за лечение на няколко патогени.
  • Bacillus subtilis QST 713 – е широко разпространена бактерия, открита във въздуха, водата и почвата. Функционира като се съревновава за хранителните вещества в растителната среда. Тази бактерия също така работи чрез колонизиране и прикрепване към гъбичните патогени.
  • Масло от розмарин – e естествено срещащо се масло, бъдете внимателни и не използвате при температури над 30 градуса, може да изгорите растенията.
  • Каолин – Глината от каолин е бариера за частици и може да предложи известна защита на органичният производител, като блокира спорите. Уверете се, че сте напръскали каолин както отдолу, така и по върха на растението.
  • Pseudozyma flocculosa  - е естествено срещаща се гъбичка, която се използва за борба с брашнеста мана в оранжерии – най често приложима върху краставици и рози.
facebook_pixel