Заповядайте в магазин Green Planet в гр. София на ул. Ангиста 212 Б

Вашата количка

Няма продукти

0,00 лв. Общо
Поръчайте
Поръчай на:
Абсолютната влажност е количеството влага във въздуха - например 100 литра влага в помещението за растеж - докато относителната влажност се отнася до количеството влага във въздуха спрямо максималното количество влага, което може да бъде във въздуха (75% относителна влажност = 75% от максималното...

Влажност и растеж на закрито

Вътрешното градинарство, както повечето ново-възникнали индустрии, също следва курса на повечето напреднали отрасли и адаптира вече доказани решения от тяхната практика, така че да отговарят на изискванията и необходимостта. С течение на времето градинарските продуктите , които са били предназначени за отглеждане на открито, като например: филтри, вентилатори, строителни материали и технологии за осветление,  вече са адаптирани, за да отговарят по-добре на нуждите на градинаря, при отглеждане на закрито. Тъй като пазарът продължава да се развива, информацията за производителността на продуктите непрекъснато циркулира през градинарите, производителите и търговците на дребно. Тази споделена информация в крайна сметка води до подобрени продукти, които водят до по-добри и по-ефективни техники за растеж и добив на растенията.

Индустрията се развива и в нея настъпват бързи промени. Това често води и до появата на пропуски в познанията на потребителите. Те все се стремят да актуализират своите инструменти, консумативи и оборудване с най-актуалните, докато производителите пък са се съсредоточили в развитието си и не отделят време за комуникация с крайния клиент. За щастие има публикации като тази, които да осигурят мост между потребителя и производителя.

Благодарение на информацията, публикувана през последните няколко години, производителите на закрито осъзнават, че прекалената влажност може да причини заболяване, гниене, мухъл и плесен и това е особено вярно, когато растенията са на гъсто. Все пак, какви решения работят най-добре и защо, или дори колко влага трябва да бъде премахната от помещението за отглеждане, са теми по които има сериозен дефицит на информация. Тази статия ще ни запознае с контрола на влажността в помещенията за отглеждане.

Каква е разликата между влажността и относителната влажност?

Правило # 1: Относителната влажност (RH) не е същата като абсолютната влажност

Абсолютната влажност е количеството влага във въздуха - например 100 литра влага в помещението за растеж - докато относителната влажност се отнася до количеството влага във въздуха спрямо максималното количество влага, което може да бъде във въздуха (75% относителна влажност = 75% от максималното съдържание на влага).

Правило № 2: Топлата среда има възможност за по-голям капацитет на водни изпарения във въздуха, в сравнение със студената среда.

В една стая с 26,5 °C може да има двойно повече влага, отколкото в същата стая при 15,5 °C. С други думи, при 26,5 °C и 50% относителна влажност (RH) по време на цикъла на включване на осветлението, относителната влажност може да достигне 100% , ако температурата падне до 15,5 °C. Когато относителната влажност достигне 100%, това се нарича "точка на оросяване". Тъй като температурата спада, изпаренията от растенията, бързо се кондензират под формата на капки или роса. Добавянето на малък нагревател за повишаване на температурата с няколко градуса в иначе студено, но влажно помещение е лесен начин да се намали процентът на относителната влажност, когато светлините са изключени. Това също може да бъде полезна временна мярка докато се намери по-дългосрочно решение.

Правило # 3: Вашият ключ за контролиране на плесента е контрола на влагата.

Растежът на плесените изисква гъбични спори, органичен материал и влага. Спорите са често срещани и трудно се отстраняват чрез филтриране, така че реалистично влагата е единствената променлива, която можете да контролирате. Идеята е да се реши проблема с влагата преди да се появят проблеми с плесента. Експертите са съгласни, че 50% относителна влажност или по-малко е вашата цел за предотвратяване на плесента.

Правило # 4: Влажността бързо се уравновесява

Докато температурата се разслоява и изисква движение на въздуха за постигане на равновесие, влажността се изравнява бързо. Това е полезно, защото означава че в повечето помещения за отглеждане, влагоуловителите не се нуждаят от въздуховоди. Бързото изравняване на водните изпаренията е предпоставка за друго предизвикателство: поради високата скорост на изпаряване , градинарите са принудени да ограничат всякакъв ненужен контакт на водата с въздуха в помещението за отглеждане.

Какви са моите възможности за контролиране на влажността?

       1. Вентилация - Вентилацията е най-ефективна при малки стаи и помещения, дава добри резултати и е подходяща за повечето любители. Системата работи чрез разреждане на водните изпарения във въздуха и е ефективна при сух климат с умерени целогодишни температури, но не е достатъчна през влажните сезони или при влажен климат. Чрез използването на палатка за отглеждане, имаме възможността да контролираме климата извън помещението, като по този начин по-лесно поддържаме нужните нива на относителна влажност в помещението. Земеделските производители, използващи този метод, трябва да филтрират входящия въздух с нагънати въздушни филтри, за да предотвратят внасянето на вредители и други въздушни замърсители. Един основен проблем при използването на вентилацията е, че тя не работи добре за производителите, използващи системи за допълнителен въглероден диоксид (CO2). Друг недостатък на вентилацията е, че влияе върху стайната температура.

       2. Климатик - Климатикът работи добре при отстраняване на влагата, когато е включено осветлението и температурата е близо 26,6 ° С и има нужда от охлаждане. При включено осветление, използването на климатик за намаляване на относителната влажност не е препоръчително. Прекомерно ниските температури могат дa стресират растенията.При температура под 21,1 °С, климатиците използват голямо количество енергия, за да отстранят влагата, което може да доведе до тяхното „замръзване“ или блокиране.. В такъв случай може да се използва допълнителен нагревател за предотвратяване от прекаленото изстудяване на въздуха. Проблемът с това е, че допълнителния нагревател изисква много енергия и бързо става скъп за поддръжка. Не е разумно да използвате охлаждащата система, като дългосрочно решение за контрол на влагата.

       3. Влагоуловители - Те са единственият сигурен начин за контрол на относителната влажност по всяко време. Въпреки че, повечето предлагани на пазара влагоуловители са предназначени за лека работа в жилищни помещения, съществуват компании, които изграждат висококачествени влагоуловители с висока производителност , които са годни за приложение в промишлеността. Те са изключително енергийно ефективни, не отделят прекомерна топлина и са предназначени за дългогодишна употреба. При по-малки помещения ако е необходимо, може да модифицирате стандартните комерсиални влагоуловители, като прикрепите градински маркуч за източване на водата от кондензационния контейнер на влагоуловителя.  По-големите проекти ще изискват повишена надеждност и капацитет за отстраняване на влагата и затова се препоръчват индустриалните влагоуловители. Също така, за най-добра ефективност, инсталирайте вентилационните отвори на климатика и вентилаторите, възможно най-високо в помещението, за да сте сигурни, че студеният или горещият въздух не достигат директно до растенията. Това също така ще подпомогне и при източване на водата от уредите.

 

 

Колко влага отстранява вашият климатик?

С толкова много работещи променливи, няма общо правило за оценка на отстраняването на влагата въз основа на модела на климатика, марката, температурата на въздуха, времето на работа или размера на помещението. За щастие има сравнително лесен метод, който всеки производител може да използва, за да разбере колко влага се отстранява от климатика му. 

Събирането на отточната вода от климатика обикновено е доста проста задача. Количеството събрана вода за 24-часов период е достатъчно за изчисляване на скоростта за отстраняване на водата, но колкото по-дълъг е периодът, толкова по-точно е измерването. И все пак, събирането на вода за период от четири часа , при работещ климатик, е достатъчно, за да се изчисли количеството влага, което ще се премахне за 24 часа. Провеждайте този експеримент, когато проблема с влагата е най-сериозен, например при големи растенията и влажна  външната среда. 

Не забравяйте, че често климатиците не работят постоянно, при изключени  светлини. С други думи, ако климатикът работи непрекъснато при включено осветление, а примерно само 30 минути, след като светлините се изключат, то климатикът ви не отстранява вода през голяма част от цикъла.

Колко влага трябва да се отстрани, за да се предпазят вашите растения? 

Растенията отделят около 99% от водата, която приемат, така че количеството вода, което вашите растения получават, е приблизително сумата, която трябва да бъде премахната всеки ден. Например, 30 растения, всякo от които получава по 2л. вода на ден, се равнява на 60 л. общо вода за ден. Ако поливате през ден, разделете на две, за да получите средно на ден. Използвайте резултатите от експеримента ви за събиране на влага, за да извадите количеството вода, което вашият климатик премахва, от общото количество вода за поливане. Полученият отговор е количеството вода, която трябва да бъде премахната. За щастие, влагоуловителите са оразмерени по количеството събрана вода(литри) на ден.Важно е тези замервания да се извършват в пиковия момент от развитието на растенията, както и в последните две седмици на цъфтежа.

Малко разбиране и малко проучване, съчетано с малко математика е всичко,  от което се нуждаете, за да сте сигурни, че разполагате с подходящото оборудване, което да защитава и увеличава инвестициите ви при всякакви обстоятелства.

facebook_pixel