Заповядайте в магазин Green Planet в гр. София на ул. Ангиста 212 Б

Вашата количка

Няма продукти

0,00 лв. Общо
Поръчайте
Поръчай на:
Знаете ли, че цъфтящото растение се счита за един от най-сложните феномени на планетата Земя? По време на моята кариера, след завършването на университета, съм работил с някои от най-големите производители на хидропоника и специално с производители на растителни фертилизаторни добавки от световно ниво. Всеки един от тях предлага...

Какво казва Ерик Бикса за цъфтежните бустери.

Знаете ли, че цъфтящото растение се счита за един от най-сложните феномени на планетата Земя?

По време на моята кариера, след завършването на университета, съм работил с някои от най-големите производители на хидропоника и специално с производители на растителни фертилизаторни добавки от световно ниво. Всеки един от тях предлага основни торове и добавки (като повечето от тях са доста добри). Една от най-големите продуктови продажби сред тези компании е в категорията, често обозначавана като цъфтежни бустери или добавки за цъфтеж. 

На пазара има буквално хиляди продукти, от почти всички производители, но въпреки това, тази област остава неразбрана, дори и от ветерани, отглеждащи стайно и прилагащи специални методики. 

Прочетете следващия текст, за да научите кое е истина, кое е добро и кое е „боклук“ сред цъфтежните бустери, които бихте могли да намерите онлайн или при Вашия любим доставчик на хидропоника и специализирани фертилизатори.   

Основите

Какво представлява цъфтежният бустeр?

Това е формула, която бихте могли да добавите през различни периоди и в различни дози по време на репродуктивната фаза, тоест периода на цъфтеж и плодобразуване – дори ранният цъфтеж и образуването на смола са разграничими фази при някои видове посеви. 

Нуждаят ли се моите растения от цъфтежни бустeри?

Цъфтежните бустeри не са есенциални. Идеята им е да служат като добавка към базисния хранителен режим на посева, тоест азот-фосфор-калий (NPK) и есенциалните микроелементи, доставяни от фертилизатор по избор, без значение дали той е синтетичен или органичен.  

Нужно ли е да използвам цъфтежен бустер?

Ние препоръчвамеприлагането на тези стимуланти, с цел максимизиране на добива и неговия качествен потенциал. Правилните добавки, приложени в точното време, могат да доведат до доста драматични подобрения – дори и при здрави и буйно растящи посеви. След като придобиете опит, ние препоръчваме да използвате няколко различни вида добавки през девет-седмичния период на цъфтеж. 

На снимката се вижда градинска мента, която е в процес на повишена продукция на смоли и есенциални масла, след прилагането на бустерни добавки.

Как работи цъфтежният бустер?

Бързият отговор е: Цъфтежните бустери предоставят на растенията тази „екстра добавка“, която те са склонни да употребяват в големи количества, през критичните периоди, особено когато производителите на съвременни посеви се стремят към максимален добив и реколта. Точно както бихте могли да се стремите да имате хранителни добавки за - преди, по време и след тренировка, докато тренирате с цел – максимални резултати. Нещо повече, ако поддържате „мързеливо“ посевите си, то най-вероятно ще бъдете свидетел на по-малко ползи, въпреки че повечето бустери имат някои положителни ползи върху буквално всеки посев в период на цъфтеж. Колко ще се възползва посевът, това зависи от специфични характеристики, които са изброени по-долу. 

Време за приложение:

-    Какви  са растенията – супер здрави и буйно растящи?

-    Получавали ли са растенията пълен и балансиран спектър от хранителни вещества, витамини и минерали?

-    Климатичната среда за отглеждане оптимална ли е, спрямо температура, влажност и светлина?

Притежавате ли  правилен продукт (формула) за всеки стадии от цъфтежа, който смятате да приложите? (Вижте ПО-ДОЛУ за детайли)

Примери на цъфтежни бустери с различно предназначение.

Видове цъфтежни бустери:

      - Ранни или предцъфтежни:

Този тип формули обикновено съдържат стимулатори, натурални или не, които подпомагат бърз и по-ясно изразен цъфтеж.

Внимателно разглеждайте продуктите на пазара, които се предлагат, като ранни или предцъфтежни бустери. Въпреки че има някои добри стимулатори, които е хубаво да се прилагат, това е категорията, където PRGs (синтетични растителни растежни регулатори) се появяват от време на време.

Повечето посеви не се нуждаят от допълнителни количества фосфор(P) или калий(K) в този период, по-скоро биха извлекли полза от прибавянето на калций, магнезий и желязо, като същевременно предоставяте малко по-ниски количества азот.

      - Период на цъфтеж

Това е периодът, през който повечетоцъфтежни бустeри се включват към наличната хранителна програма.

При програми, където се използва само един вид цъфтежен стимулатор, прилагането започва постепенно и се повишава към края на пиковия период от цъфтежа.    

Съвет: Преторяването с фосфор (P), често срещан съставен компонент на повечето цъфтежни стимулатори, особено в началото, може да причини проблеми с желязото и калция. Този тип продукти могат да бъдат много ефективни, но все пак всичко се свежда до умереност, нали?

Пиков цъфтеж и плодобразуване

Това е периодът, по време на който производителите обикновено виждат максимална полза и резултат от прилагане на добавки.

Често се свързва с най-голямо производство на растителната маса през процеса на отглеждане; растенията се нуждаят от максимално количество хранителни вещества (повечето видове) в този момент.

Повишаването на нивата на фосфор(P) и калий(K), въглехидрати, аминокиселини, ензими и други биологично активни вещества може да спомогне за уголемяването на цветовете, както и за влагането на повечето енергия на растението в репродукция.

Узряване

В този период растенията усвояват по-малко от външни хранителни източници, като по-скоро пренасочват своята складирана енергия към един финален напън преди съзряването.

Препоръчителните биостимуланти са тези, които помагат на растенията да ускорят цъфтежа, свободно да използват складираната си енергия и да усвояват хранителни вещества.

Повишаването нивата на калий спомага за по-тежки и по-плътни цветове и плодове, също така подпомагат узряването и прави растенията по-здрави.

Повишеното ниво на сяра може да повиши съдържанието на есенциални масла по време на узряването.

Съвет : В крайна сметка, растенията трябва да бъдат поливани с чиста вода в периода преди обиране на реколтата, за да се спомогне за повторно използване на средата за отглеждане и за подсигуряване, че реколтата няма да има горчив вкус, поради преторяване и отлагане на соли. Биологичните ензими могат да спомогнат за подобряване на средата за отглеждане, както и да спомогнат за смилането на неизползвани останки от фертилизатори (торове). 

Доматите преминават през предцъфтежен период, ранен цъфтеж, плодобразуване и узряване.

Финална забележка

Използвайки тази базисна структура, можете по-добре да селектирате продуктите, най-подходящи за културите, които отглеждате, както и далиусилията ви, за постигане на по-голям добив и качествена реколта са ползотворни. Важно е да се отбележи, че, както и при другите основни торове, които използвате, може да има различия по отношение на това, кое работи най-добре спрямо типа и средата за отглеждане; това се случва, например, ако отглеждате в почва или в рециркулираща и богата на кислород хидропонна система.   

Да се четат внимателно надписите на етикетите винаги е добра практика, но също така добрата информираност, тъй като производителите на хранителни вещества имат някои ограничения, по отношение на това, което могат да споделят за своя продукт, като следват съвременните закони за обозначаване на съдържанието и свойствата на растителните торове и добавки.

Специални забележки от водещи експерти в хидропониката:

Благодарности на Кристиан Лонг и Даниел Уилсон (www.cch2o.com)

Започнете бавно

При всяко използване на добавки е винаги добра идея да стартирате с минималните препоръчителни дози. Повечето бустери, специално формулите с фосфор и калий (P/K), са много концентрирани. В зависимост от използваният основен хранителен материал и типа на отглеждане, е сравнително лесно да се стигне до преторяване или до заключване на елементите в почвата, дори и само след еднократно приложение на препарата. Препоръчително е да намалите с 50 до 75% отбелязаните от производителя количества за дозировка. Това ще ви предостави възможността да прецените дозировката спрямо резултатите, и да намерите оптималното количество.

Правете калкулации

Ако прилагате даден бустер в максималната му дозировка, можете да намалите цялостното съотношение на основните торове в хранителния разтвор. Това ще Ви позволи да останете в диапазона, в който растенията ви са свикнали да се хранят, без да ги преторявате с допълнителни минерали, от които те не се нуждаят.

Пример

Ако растенията ви са в пиковия период на цъфтеж и се хранят при нива на проводимост - 1200 ppm  (части на милион – particles per million), а вие добавите бустер с максимална дозировка, качвайки проводимостта на 1800 ppm, ефективно увеличавате цялостната сила на хранителните вещества с 50%. Намаляването на основните торове с 25%, преди прибавянето на стимулатор с максимална дозировка, ще намали шансовете от преторяване, заключване на елементите и нанасянето на необратими вреди на посевите. 

facebook_pixel