Заповядайте в магазин Green Planet в гр. София на ул. Ангиста 212 Б

Вашата количка

Няма продукти

0,00 лв. Общо
Поръчайте
Поръчай на:
Повечето продукти с хуминова киселина на пазара, всъщност са комбинация от хуминови и фулвинови киселини. Фракцията на хуминовата киселина се състои от по-големи молекули с много положителни и отрицателни заряди на повърхността им. Всъщност тя не се приема от корените, но леко задържа минералите в кореновата зона, което ги прави много по-достъпни за растенията. Тази киселина е много ползотворна при глинести почви.

Хуминова или фулвинова киселина : кой вид приемат вашите растения?

Знаете ли разликата между хуминовите и фулвиновите киселини? Ако отговорът ви е не, не сте сами. Дори регулаторите на USDA не успяха да постигнат съгласие относно  точната дефиниция и предизвикаха доста объркване при изготвянето на етикетите на продуктите.

Независимо от това, хуминовите и фулвиновите киселини са едни от най-добрите биостимулиращи продукти в природата, подобрявайки приемането на хранителни вещества, както при отглеждане в почва, така и в хидропонна система. След като разберете разликата между двете, ще откриете многобройните им приложения към вашите култури и градина. Хуминовите и фулвиновите киселини представляват междинни хелатори. Chela, в буквален превод означава щипка или нокти, следователно хелатите са органични молекули, които се прикрепят към минералните йони като щипка или животински нокти, прикрепяйки ги достатъчно силно, за да не се заключват в средата за отглеждане, но достатъчно свободно, за да могат да се усвоят от растенията при нужда.

Молекулите на хуминовата киселина са по-големи от тези на фулвиновата, за това тя страхотен почвен подобрител. Молекулите на фулвиновата киселина са по-малки, имат по-голяма биологична активност, което забързва действието им, правейки ги отлични спрейове за листно впръскване. И двете подобряват усвояването на минерали, стимулират развитието на растенията и подобряват естествената устойчивост на културите спрямо стреса от околната среда. 

Комбинации от хуминови и фулвинови киселини

Повечето продукти с хуминова киселина на пазара, всъщност са комбинация от хуминови и фулвинови киселини. Фракцията на хуминовата киселина се състои от по-големи молекули с много положителни и отрицателни заряди на повърхността им. Всъщност тя не се приема от корените, но леко задържа минералите в кореновата зона, което ги прави много по-достъпни за растенията. Тази киселина е много ползотворна при глинести почви.  Глинените частици  и органичната материя имат силно отрицателен заряд, което ги прави склонни да държат положително заредените минерали твърде плътно, за да бъдат усвоени от корените. Следователно важни растителни хранителни вещества, като калий, калций, магнезий и основни микроелементи могат да бъдат заключени от глинените частици. Хуминовата киселина образува мост между глинените частици и минералните катиони.

Фулвиновата киселина има много по-малко молекулярно тегло, също така има по-висока биологична активност. Тя не само обгражда минералните йони, но също така може да спомогне транспортирането им през клетъчната мембрана и освобождаването им в клетката. Това означава, че фулвиновата киселина е страхотен спрей за листно впръскване, позволявайки на микроелементи, като : мед, желязо, манган и цинк, да се абсорбират по-добре през листата. Тази киселина стимулира метаболизма на растенията, което прави лечението с нея чудесен начин за бързо коригиране на недостиг на микроелементи, същевременно стимулира и развитието на растенията.

Подобрява усвояването на желязо

В почвата, хуминовите и фулвиновите киселини подобряват усвояването на желязо, което е в ограничени количества, тъй като лесно се окислява и се превръща в ръжда. Един път окислено, желязото става недостъпно за растенията, но хуминовите и фулвиновите киселини не само го поддържат в разтворима форма, но и стимулират клетъчните мембрани, за по-ефективния му прием.

Желязото е катализатор на производството на хлорофил, когато растението усвоява повече желязо, то произвежда по-голямо количество зелен пигмент, който привлича светлината, за да се осъществи производството на захари. Някои от тези захарите се използват за енергия при растеж и репродукция, някои се съхраняват в цветовете и плодовете, а някои се извличат от корените, за да хранят микробите в почвата, които стимулират растежа на културата. В кореновата зона, хуминовата киселина също стимулира усвояването на нитрати и други основни елементи.

Добавяне на екстракти от водорасли

Хуминовите и фулвиновите киселини работят още по-добре в комбинация с екстракти от морски водорасли. Тези екстракти са заредени с натурални хормони, стимулиращи растежа, като например ауксини и цитокинини. Хуминовите и фулвиновите киселини се прикрепят към ауксините в усвоима форма, увеличавайки ефекта им върху растенията. Всъщност, 10-годишното проучване на Virginia Tech за биологичните биостимуланти установи, че комбинацията от пет части хуминова киселина и две части екстракт от морски водорасли, работи 50% по-добре от отделното им приложение. Така че, ако искате повече латерален растеж на кореновата маса можете лесно да се направите собствен стимулант от хуминова киселина и екстракти от морски водорасли.

Спрейовете от фулвинова киселина са идеални за резници

Тези спрейове са перфектния тонизиращ продукт за болни резници, особено в комбинация с морски водорасли. Ако резниците ви се вкореняват бавно или листата им пожълтяват и падат, опитайте приложението на разтвор от фулвинови киселини и екстракт от морски водорасли в съотношение 5:2.

Вкореняващите хормони всъщност се произвеждат в листата и след това се транспортират към корените, за да инициират нов растеж, следователно листният спрей от фулвична киселина и морски водорасли е с бързо действие, тъй като се усвоява точно от листата.

Изследванията показват, че растенията започват да реагират на фулвичната киселина в период само от четири часа, а буен растеж на корените и възстановяване от стрес в период до два дни. Преди да се откажете от вашия ценен разсад и резници, пробвайте прилагането на тоник от фулвинова киселина и морски водорасли.

Хуминовите и фулвиновите киселини осигуряват защита от стрес

Хуминовите и фулвиновите киселини също така помагат да предпазите растенията си от стрес. В проучване на Virginia Tech е установено, че комбинацията от хуминова киселина и екстракт от морски водорасли, в съотношение 5:2, стимулира растенията да произвеждат до 50% повече мощен растителен защитен агент, наречен супероксид  дисмутаза (SOD), представляващ ензим, който улавя свободните радикали и предпазва клетъчните хлоропласти и мембрани.

За да бъде ефективен, ензимът SOD трябва да бъде активизиран или чрез комплекс от желязо/манган, или с меден/цинков комплекс.  Един път активизиран, една молекула от SOD може да извърши повече от 1000 химични реакции за секунда в клетката, така че ако предпазите растенията ви от стрес, чрез комбинация от хуминови киселини и екстракт от морски водорасли, те ще останат зелени за по дълго време и ще се възстановяват по-бързо. Повишените нива на SOD могат да помогнат за предпазването на растенията от топлинен, ултравиолетов и солеви стрес, както и стрес от изсушаване. Само не забравяйте да подхранвате растенията си срещу стрес, преди да настъпи реалният стрес.

Употреба на хуминови и фулвинови киселини при хидропонно отглеждане

Употреба на хуминови и фулвинови киселини, при хидропонно отглеждане, действа добре, но има някои незначителни разлики. Ако използвате вода, пречистена със система за обратна осмоза, хуминовата киселина може да бъде малко по-добър избор.  Тя всъщност съдържа фракции  от хуминова и фулвинова киселина и има буферно въздействие върху рН нивото. Пречистената вода със система за обратна осмоза на практика няма буфер за pH, това означава, че киселинно-алкалния баланс може значително да се покачи през периодите  на буен растеж или значително да се понижи през периода на силно плодообразуване и цъфтеж – понякога дори за една вечер. Но хуминовите и фулвинови киселини спомагат за буферирането на киселинно-алкалния баланс на разтвора. В природата хуминовите и фулвиновите киселини повишават рН нивото на киселинните почви и понижават нивото на алкалните почви, неутрализирайки и двете състояния, като същевременно имат умерен ефект върху вашите растения. Хуминовата киселина прибавя 62 ползотворни микроелемента към водата. Тъй като, използвайки система за обратна осмоза, тя пречиства водата, но и премахва почти всичките и минерали, приложението на хуминови и фулвинови киселини е от голяма полза за хидропонния разтвор.

Ако използвате твърда вода, преместете фокуса върху фулвиновите киселини. Твърдата вода обиновено е с високо съдържание на калциеви и магнезиеви йони. Тъй като, молекулите на фулвиновата киселина са по-малки от хуминовите фракции, те се справят по-добре с обграждането на калциевите йони, като по-този начин ги поддържат усвоими и достъпни за растенията.

Фулвиновата киселина, също така е по-киселинна от повечето продукти от хуминова киселина. Тъй като, твърдата вода обикновено е с по-висок киселинно-алкален баланс, тя е по-добрият избор ако водата в хидропонната ви система е твърда.

Какво има на рафта в магазина?                                    

Не винаги е лесно да се определи кои продукти на рафта в магазина съдържат хуминова или фулвинова киселина. Това е така, защото тези киселини имат сложни молекули, а регулаторите трудно определят точно какви са те.

В повечето щати в САЩ, на производителите не се позволява да поставят думата „фулвинова киселина“ в етикетите на продуктите. В крайна сметка, Асоциацията на американските служители за контрол на растителните храни (AAPFCO) е групата, която решава относно формалните дефиниции и процедурите за тестване на хуминови и фулвинови киселини.

След това земеделските отдели във всеки щат определят стандарта за печатане на етикети. Междувременно потърсете думите "хуминова киселина" на етикета и проверете какъв цвят е продукта.

Продуктите, богати на хуминови киселини, обикновено са тъмнокафяви до черни, а тези богати на фулвинови обикновено са жълти, оранжеви или кехлибарени.

Експериментирайте с хуминови или фулвинови киселини, за да приготвите свои собствени тонизиращи разтвори и преди да се усетите ще намерите перфектната рецепта за отглеждането на по-здрави, по-бързо растящи и по-устойчиви на стрес растения.

facebook_pixel