Заповядайте в магазин Green Planet в гр. София на ул. Ангиста 212 Б

Вашата количка

Няма продукти

0,00 лв. Общо
Поръчайте
Поръчай на:
Калият е един от основните елементи в растежа на растението, но често количеството му в градинските почви е ограничено. Калият е известен като "елемента на здравето" и неговия дефицит оказва влияние, както на качеството на добива, така и на количеството му.

Органичен ли е калиевият сулфат?

Калият е един от основните елементи в растежа на растението, но често количеството му в градинските почви е ограничено. Известен като "елемента на здравето", неговия дефицит оказва влияние, както на качеството на добива, така и на количеството му. Дори преди да има видими признаци на калиев дефицит, растението може да страда от "скрит глад". Калият е важен кофактор в производството на енергийната молекула на растението ATP (аденозин трифосфат). Тъй като, АTP задвижва много важни химични реакции в растението, адекватни нива на Калий са нужни през всички етапи от растежа на културите ви. При недостатъчни количества, растението забавя растежа си, устойчивостта му на вредители и болести отслабва, качеството на плодовете намалява и листата на растението постепенно пожълтяват и накрая умират. Освен ако почвения анализ не сочи други, калиевите добавки са от изключителна полза за всички зеленчукови градини.

Калиевият сулфат е страхотен източник на Калий за градини. Предоставения елемент е в стабилна, pH неутрална форма, като някои марки имат био сертификат за органични съставки OMRI. Градинарите, отглеждащи органично, често са ограничени в избора си на калиеви торове. Внимателно формулираните компости са добър източник на Калий, но обилните валежи лесно отмиват този елемент от компоста. Друг органичен източник е пепелта от дърво. Интересен факт е, че думата "potash" първоначално се е използвала за практиката на разграждане пепел във вода и използването му, като течен тор. За съжаление, пепелта от дърво има високо pH и може да създаде сериозни проблеми в алкални почви. Праховете от глауконит и гранит, са добри калиеви източници, но са ниско разтворими и пълната им достъпност за растенията може да отнеме години. Ако е необходимо само малко количество Калий, може да се използва естествено добит калиев хлорид, който е силно разтворим, но хлорида може да убие полезните микроорганизми. Всички тези потенциални недостатъци са елиминирани от калиевия сулфат. Качествените торове, съдържащи Калиев сулфат, са най-добрия избор, както за конвенционалните, така и за органичните градинари.


Не всички торове с калиев сулфат са еднакви. Синтетичния сулфат не е одобрен, като органичен, с OMRI сертификат, нито торовете с калиев сулфат, произведени чрез процеси на подкиселяване и химични реакции. За да бъде органично сертифициран, сулфата трябва да е естествено добит от източници, чрез малка или никаква обработка. За съжаление, някои непреработени суровини са слабо разтворими или съдържат нежелани минерали. Само няколко източници на органичен калиев сулфат отговарят на изискванията за чистота, разтворимост във вода и ниско съдържание на хлорид, желателни за производството на градински тор. Ако имате съмнения относно някой продукт, винаги искайте повече информация. Добре информирания персонал трябва да е запознат с информацията, относно произхода на торовете, които предлага.

Важно е от кой клас е торът с калиев сулфат. Големи парчета от сулфата трудно се разграждат. Най-добрите класове, имат размер на частиците под 0,015 мм. Фините класове се разтварят по-бързо и са по-подходящи за напояване или за листно впръскване. Листното подхранване е добър начин, да предоставиш бързо усвоим Калий на растенията, особено ако има начални признаци на дефицит. Появата на калиев дефицит първоначално се проявява по периферията на най-долните листа, пожълтявайки, последвано от жълти или кафяви петна по целия лист. Фина мъгла с чист Калий ще предотврати разпространението. Имайте предвид, че торове с висока концентрация на соли, могат да изгорят листата. Поради тази причина, за листно хранене, използвайте разтвор с по-ниска концентрация на Калий, приложете няколко пъти ако е необходимо.

facebook_pixel