Заповядайте в магазин Green Planet в гр. София на ул. Ангиста 212 Б

Вашата количка

Няма продукти

0,00 лв. Общо
Поръчайте
Поръчай на:
Резултатите от лабораторните тестове на водата за поливане, могат да покажат на един земеделски производител как да персонализира хранителните си рецепти и напоителните си методи, за да оптимизира качеството и количеството на добива.

Знаете ли какво има във водата, с която поливате?

Резултатите от лабораторните тестове на водата за поливане, могат да покажат на един земеделски производител как да персонализира хранителните си рецепти и напоителните си методи, за да оптимизира качеството и количеството на добива. 

Без значение каква хранителна формула използвате, чистия източник на вода е правилния старт за вашата реколта. Масовите производители на земеделска продукция тестват източника на вода още преди да създадат парника. Ако има проблем с водния му източник, в някои случаи се търси нова локация  за изграждане на парника.  

За съжаление по-малките производители рядко имат този лукс. Поради тази причина за тях е по-важно да идентифицират потенциален проблем с източника им на вода и да предприемат правилните мерки, за да придобият възможно най-чистата вода. Лабораторния тест ще предостави точна информация за стойността на всички разтворими растителни хранителни вещества във водата и ще сигнализира за потенциални проблеми. С помощта на опитен консултант, водния анализ може да ви предостави информация относно как да персонализирате хранителните си рецепти с цел оптимизиране качеството и количеството на добива. 

Прекалено твърда вода? 

Дори и водният анализ да отчете твърда вода с относително високи нива на минерали, тя все още може да бъде отличен воден източник за отглеждане на страхотна реколта. Твърдата вода, обикновено има високи нива на калциев и магнезиев карбонат, които са есенциални елементи в развитието на растението. Така че, докато няма други елементи във водата, които да са с токсични нива на концентрация, тя е подходяща за градинарски цели. Всъщност, в по-твърдата вода може да има следи от полезни елементи, които липсват в по-чистите водни източници. 

За най-добри резултати, когато използвате вода с високо съдържание на калциев и магнезиев карбонат, прилагайте хранителна рецепта, предназначена за твърда вода. Този вид рецепти обикновено е с по-ниски нива на калций и магнезий и с намалени сулфатни нива. Следователно хранителните рецепти за твърда вода са съобразени с минералите, които вече присъстват във водния източник. Водния анализ ще ви покаже точния киселинно-алкален баланс. Колкото по-висока е алкалността, толкова по-голяма е буферната способност на водата спрямо промените в pH-то. Тъй като, твърдата вода обикновено е резистентна към промени в pH-то, качествената хранителна формула за твърда вода обичайно е по-киселинна от стандартните хранителни вещества. Също така ще има и по-високо съотношение на амоний към нитрат. Когато растението усвои положително зареден амониев йон, корените в замяна отделят водороден йон, който спомага за неутрализирането на излишния бикарбонат в твърдата вода.

Един от проблемите на твърдата вода е образуването на варовик. Когато прибавяте фосфорна киселина с цел регулиране на pH-то, бикарбонатите се изгарят под формата на въглероден диоксид (CO₂) и вода (H₂O), но допълнителният фосфор може да направи реакция с калция, образувайки калциев фосфат. Калциевият фосфат е изграждащия материал на човешките кости, също така е 95% водонеразтворим. Този елемент често се утаява от хранителния разтвор под формата на варовик. В момента, в който той се образува, калция и фосфора стават недостъпни за растението. Образуването на варовик може лесно да се предотврати, чрез добавяне на малко количество смес от аминокиселини, които спомагат за хелацията на калциевите йони. Аминокиселините се свързват с калциевите йони, предотвратявайки реакцията им с фосфорната киселина, като по този начин калцият запазва разтворимата си форма. Някои аминокиселини стимулират отварянето на калциево-йонните канали в кореновите клетки на растението, като по този начин многократно забързват усвояването на калция, съпоставен с обикновената осмоза. Резултата е: по-силни растения с по-здрави клетъчни стени и с подобрена устойчивост към температурен стрес и болести. 

Не всички източници на твърда вода са подходящи за отглеждане. Ако водата е прекалено твърда и водния анализ отчете токсични нива на микроелементи, като натрий или бор, водата трябва да се филтрира или обработи. 

Прекалено мека вода? 

Някои производители решават проблема с качеството на водата, като използват само филтрирана вода. Филтрите с обратна осмоза отстраняват всички минерални йони, следователно ако използвате такава система, всички есенциални елементи се предоставят от хранителния разтвор, а не от използваната вода. Това ще създаде перфектния минерален баланс, нужен за развитието на растението. Водата ,филтрирана с обратна осмоза, е перфектна ако искате да допълните хранителния си резервоар без да добавяте нежелани минерали, когато част от водата се е изпарила от хранителния контейнер. 

Съществуват обаче няколко недостатъка при използването на вода филтрирана със система за обратна  осмоза. Тя е толкова чиста, че всички бикарбонати са премахнати от нея. Следователно таза вода няма буферни качествa спрямо промяната на pH. По време на бързото вегетативно развитие, растенията усвояват пропорционално повече нитрати, което може да доведе до бързо повишаване на pH нивата на разтвора. А по време на тежкия цъфтежен период, се усвояват повече калиеви йони, което довежда до сриване на pH нивото. Екстремните промени в pH нивото могат да повлияят неблагоприятно на растежа на културите. При покачване на pH-то над 6,5 желязото става недостъпно за растението, при по-голямо покачване на стойността същото се случва с всички метални йони. С развитието на хранителни дефицити, растежа на културата се забавя и естествената и устойчивост към стреса, причинен от околната среда, намалява значително. 

За да сте абсолютно сигурни, че водата, филтрирана с обратна осмоза, е подходяща за вас, изпратете проба за лабораторен анализ. Ако той покаже, че дори и един елемент е в близост до токсични нива, филтър за обратна осмоза е препоръчителен. Също и в случаите, когато използвате уред за омекотяване на водата. Водния омекотител отстранява калциевите и магнезиевите йони от твърдата вода, замествайки ги с натриеви йони, често в токсични нива. Ако тези нива надвишават 50 ppm, растенията може да не са в състояние да постигнат пълния си генетичен потенциал. 

Точната вода за отглеждане! 

Най-доброто решение е да смесите филтрирана вода, чрез система за обратна осмоза, и чешмяна вода, за да създадете чист източник на вода, притежаващ точния pH буферен капацитет. Не само ще подобрите водния източник на вашите култури, но и ще удължите живота на вашия филтър. Ако теста покаже, че 50:50 микс от чешмяна и филтрирана вода ви върши работа, бихте могли да удвоите живота на филтъра си, като същевременно подобрите качеството на водата за поливане. 

facebook_pixel