Заповядайте в магазин Green Planet в гр. София на ул. Ангиста 212 Б

Вашата количка

Няма продукти

0,00 лв. Общо
Поръчайте
Поръчай на:
Азотът е важен макро-елемент за растежа на растенията, използван в относително големи количества от растението. През първата половина от живота на растението, то ще усвои 80% от азота, необходим за целия цикъл на растеж...

АЗОТ – Транспортер


  Захранван от енергийния източник - магнезий, азотът играе изключително важната роля, като транспортьор на хранителните елементи.

Буйни и тъмно зелени растения, означава ли здрави растения? Каква е разликата между амониевия и нитрантния азот?

Азотът е важен макро-елемент за растежа на растенията, използван в относително големи количества от растението. През първата половина от живота на растението, то ще усвои 80% от азота, необходим за целия цикъл на растеж. Следователно, повечето висококачествени хидропонни растителни формули имат относително високо съотношение на азот(N): калий(K) в сравнение с формулата за разцвет. Типичното съотношение на азот(N): калий(K)  за вегетативно растежно хранително вещество е около 1: 1,5 или калий(K):азот(N) - 1,5:1. Съотношението азот(N): калий(K) за типичната формула за плодове и цъфтеж обикновено е около 1: 2 или калий(K):азот(N) - 2:1.

Растенията поемат азот в две различни форми: нитрат-А или амониев-А. Ако погледнете етикета върху която и да е бутилка тор, е дадено съотношение N-P-K. Например, ако даден тор има съотношение N-P-K от 3-1-5, той има 3% азот(N), 1% фосфор(P) (като P2O2) и 5% калий(K) (като K2O). Ако погледнете задната част на бутилката, формите на азота допълнително се разбиват в процента на нитрат-А и амоний-А. Типично е хидропонното базисно хранително вещество, да съдържа най-малко 90% от неговия азот под формата на нитрати, и не повече от 10% от неговия азот в амониева форма.

Много производители несъзнателно пренаторяват с азот, особено с нитрат-А. Нитрат-А е "луксозен" елемент. С други думи, ако дадете на растенията си допълнителен нитрат, то ще го поеме независимо дали се нуждае от него или не! Над 30% от енергията на фотосинтезата се изгаря само, за да поеме нитрати. Така че, ако добавите твърде много нитратен азот, растението ще изгори резервната си енергия за по-голям растеж, но растежът на корена се спира. Растенията може да изглеждат буйни и тъмно зелени, но ще бъдат отслабени. Растенията, прехранени с нитрати, ще произведат големи клетки с тънки клетъчни стени, което ги прави по-податливи на стрес и болести, също така прекомерните нитрати могат да забавят или дори да прекъснат цъфтежа! Натрупаните нитрати в тъканите на растението също така могат да предизвикат появата на неприятни миризми, а това като цяло се смята за нездравословно. Всъщност в Европа, ако нивата на нитратите в растителната тъкан са твърде високи ,продукцията ще загуби своята сертификация по биологичен начин, дори ако се използват само естествени торове.

От друга страна, също е много важно да се избегне азотния дефицит. Той се появява като обща хлороза (пожълтяване) на листата на растението. Малко амониев азот е бърз начин да поправите това. Растенията ще поемат амониевите йони незабавно, без да натрупват излишък от нитрати в процеса. Амониевият азот може също да се използва като лека храна за листата, за постигане на бързо озеленяване на растението.

Професионалните производители манипулират съотношението на амоний : нитрат (А:Н) в хранителния разтвор, за да увеличат качеството и добива. Например, хранителната формула "твърда вода" ще има по-високо съотношение А:Н, за да помогне за стабилизирането на рН-то. Амониевият йон е положително зареден. Тъй като растението поема амониевите йони, то обменя положително заредени водородни йони (H+) от корените. Това помага да се неутрализират излишните бикарбонатни йони в резервоара за вода и да се намали рН нивото. 

От друга страна, нитратният йон е отрицателно зареден. Тъй като растението поема нитрати, то излъчва от корените негативно заредени бикарбонатни или хидроксидни йони (OH-), склонни да повишават рН-то. Поради това увеличаване на съотношението А:Н може да помогне за стабилизиране на проблемите с рН-то в резервоара за вода.

За разлика от нитратния азот, амониевият азот се асимилира директно от корените за незабавна употреба от растението, без да изгаря излишните въглехидрати в процеса. При условия на висока светлина и въглероден диоксид (СО2), допълнителните амониеви йони могат да бъдат много ползотворни. Ако въглеродният диоксид се допълни до нива над 750 ррm, растенията ще поемат предимно въглеродни молекули вместо нитрат-Азот, което ограничава производството на протеини. Ако се предоставя достатъчно азот в амониевата му форма, растението може директно да го усвои за производство на протеини при високи нива на CO2 и необходимата светлина.

Просто не прекалявайте! Амониевият азот може да стане токсичен за растенията дори при скромни нива, което води до мек "избуял" растеж, особено при студени и слабо осветени условия.

facebook_pixel