Заповядайте в магазин Green Planet в гр. София на ул. Ангиста 212 Б

Вашата количка

Няма продукти

0,00 лв. Общо
Поръчайте
Поръчай на:
Повечето основни хранителни вещества се предлагат във формула за растеж и формула за разцвет(цъфтеж). Добрата формула за растеж е пропорционално по-богата на азот, но най-добрите формули за цъфтеж са пропорционално по-високи в съдържанието на фосфор и калий...

Фосфор

По-големи цветове и плодове с фосфор

  • За повишена способност на корените да поемат хранителни вещества.

Повечето основни хранителни вещества се предлагат във формула за растеж и формула за разцвет(цъфтеж). Добрата формула за растеж е пропорционално по-богата на азот, но най-добрите формули за цъфтеж са пропорционално по-високи в съдържанието на фосфор и калий. Фосфорът е необходим през целия жизнен цикъл на растението, но е особено полезен по време на ранното вкореняване и при производството на плодове и цвят.

Монокалиевият фосфат и моноамониевият фосфат (МАР) са водоразтворими форми на фосфор. Добавянето на малко допълнително MAP към хранителна формула през първите няколко седмици на вегетативен растеж може да има положителен ефект върху вкореняването. Допълнителният фосфор стимулира производството на корени, а амонията се асимилира директно чрез развиващите се корени. Лабораторните тестове показват до 20% увеличение на кореновата маса с хранителни формули, обогатени с умерено увеличени количества на MAP по време на ранния вегетативен растеж.

  • За ранно развитие на плод  и цвят.

Друг ключов етап за допълнителното използване на фосфор е по време на производството на плодове и при цъфтежа. По време на прехода от растеж към цъфтене, голяма част от енергията се отклонява за производството на цветове. Така че допълнителният фосфор спомага за развитието на допълнителни цветни площадки, особено в ранните етапи на развитие на цвета.

По време на богата продукция на плодове и цветове, растенията продължават да се нуждаят от по-високи нива на фосфор, за да осигурят енергия за развиващия се плод, но по-високи нива на калий са важни и за повишаване на въглехидратния метаболизъм.

Общо взето и фосфорът и калият са важни по време на стадия на производство на плодове и при цъфтежа на растенията, но повишеният фосфор е особено полезен по време на ранния генеративен етап, докато повишеният калий е особено полезен по време на последните етапи на производството на плодове и цветове.

 

  • Фосфор - елемент на енергия за растенията.

Фосфорът е енергийният елемент. Той е част от молекулата, наречена ATP (аденозин трифосфат), която служи като енергийна валута в света на растенията.

Енергията от фотосинтеза и дишане временно се съхранява в високо енергийни фосфатни връзки, след което се освобождава, за да активира химическите реакции в растението. Ако растението развие недостиг на фосфор, растежът става тромав, а качеството и добивът се занижават.

 

  • Недостиг на фосфор и токсичност.

Поемането на фосфор също е зависимо от температурата. Ако хранителният разтвор е прекалено студен, растенията няма да поемат адекватни количества фосфор, а стъблата и долната част на листата може дори да започнат да се оцветяват в лилаво. От друга страна, също е възможно растенията да развият фосфорна токсичност. Ако в резервоара започне да се натрупва допълнителен фосфор, растенията могат да приемат твърде много фосфор наведнъж. Няма директни симптоми на фосфорна токсичност, но токсичността на фосфора се проявява първо като недостиг на цинк, след това като дефицит на желязо или магнезий.

Така че, когато използвате допълнителен фосфор, внимателно следвайте указанията за дозиране и се уверете, че хранителният разтвор остава над 14.5 °C. За най-добри резултати поддържайте температурата на хранителните вещества между 18-24 °C.

facebook_pixel