Заповядайте в магазин Green Planet в гр. София на ул. Ангиста 212 Б

Вашата количка

Няма продукти

0,00 лв. Общо
Поръчайте
Поръчай на:
Калцият и магнезият са основни макроелементи, използващи се в значително големи количества от растенията. Всъщност дори, растенията приемат по-голямо количество Калций, отколкото Фосфор! Калцият изгражда силни стъбла и листа. Когато калцият се усвоява...

Еднакви ли са всички добавки с калций и магнезий?

  Покрай цялото внимание, отделящо се в селското стопанство на елементите Азот (N), Фосфор (P)иКалий (K), калциево-магнезиевите добавки понякога остават пренебрегнати. Калцият и магнезият са основни макроелементи, използващи се в значително големи количества от растенията. Всъщност дори, растенията приемат по-голямо количество Калций, отколкото Фосфор! Калцият изгражда силни стъбла и листа. Когато калцият се усвоява от растението, той образува пектин – лепилото, свързващо клетъчните стени заедно. Следователно, постоянното снабдяване с калций през целия живот на растението, е необходимо за укрепване на растително съдовата система, за удебеляване на стъблата и изграждане на нови клетъчни стени при растящите върхове. Ако растението има здрава съдова система, то е способно по-ефективно да усвоява водата и есенциалните минерали, което го прави по-силно и устойчиво на болести.

                                              

Поддържането на адекватни нива на магнезий през целия жизнен цикъл на растението е също от съществено значение. Магнезият е централният елемент в хлорофила, който е от съществено значение за абсорбиране на светлинна енергия и превръщането й във високо-енергийни захари, които ще послужат на растението. Магнезият също така активира повече от 300 известни ензими в растителните клетки, които „натоварват“ захарите, за да бъдат транспортирани по цялото растение. Така че магнезият е особено важен, когато енергийните нужди на растенията са най-високи, например в периоди на буен вегетативен растеж или по време на тежко плодообразуване и цъфтеж. 

Повечето основни торове предоставят достатъчно калций и магнезий, за да отговорят на нуждите на растението при нормални условия на отглеждане. При хидропонно отглеждане, калцият обикновено се предоставя, като калциев нитрат, а магнезият, като магнезиев сулфат. Приложете ги поотделно и те ще бъдат силно водоразтворими. Но комбинирате ли ги заедно в течен концентрат, ще имате проблем. В концентрирана си форма, калцият реагира със сулфати и се превръща в калциев сулфат (гипс). От това се прави мазилка и тя е 98% неразтворима! Поради тази причина, повечето основни торове за хидропоника се правят в две части. Калциевият нитрат е в част А, а магнезиевият сулфат е в част B. След като ги разтворите в достатъчно вода, все пак калцият и сулфатите остават в разтвора и са лесно достъпни за растението.      

Диагностициране на калциев и магнезиев дефицит.

Калцият е неподвижен елемент. Тоест, един път заключен в растителната тъкан, той не може да бъде транспортиран до други части на растението. Следователно, недостигът на Калций се проявява в новопоникналите листа в горната част на растението, причинявайки деформирани листа и намалено развитие на корена. Може да има достатъчно калций в хранителната програма, която сте избрали, но всяко нещо, което прекъсва потока на водата в растението, може да доведе до дефицит на Калций. Например, ако относителната влажност на въздуха е твърде висока, растението може да не отделя достатъчно вода, за да транспортира kалцият до всички клетки на растението. В резултат на това, този недостиг може да се прояви, като изгаряне по върха при марули или гниене при домати. Високите температури, застоялият въздух и прекомерното торене могат още повече да влошат калциевия дефицит. Така че, преди да се присегнете към бутилката с добавки калций и магнезий, първо се уверете, че средата ви за отглеждане и климата в помещението са под контрол и в желания диапазон.

                                                        

Магнезият, от друга страна, е мобилен елемент. С други думи, ако растението изпитва магнезиев дефицит, то ще издърпа наличният от долните листа и ще го транспортира до новопорасналите листа, където е най-нужен. Такъв тип дефицит се проявява първо, като интервенална хлороза на по-старите, долни листа. Магнезият е централния елемент в хлорофила, на който се дължи зеления пигмент на листата. Така че, при магнезиев дефицит, жилките на долните листа ще останат зелени, но тъканта между жилките ще пожълтее. Този тип дефицит са доста често срещани при отглеждането на закрито в помещения. При такъв тип отглеждане, производителите често използват мощни HID градинарски лампи, като метал-халогенни или натриеви с високо налягане. С нарастването на светлинната интензивност, растенията се нуждаят от повече Магнезий, за да използват ефективно светлинната енергия. Ето защо симптомите на магнезиев дефицит често са по-очевидни при вътрешно отглеждане, където светлината е по-интензивна и магнезиевите добавки са нужни.

                                          

За лечение на калциев/магнезиев дефицит обикновено се предписват добавка с Калций и Магнезий. Тъй като, Магнезият е толкова биологично активен, Калция често се използва като буфер. Забавяйки усвояването на Магнезий, Калцият предпазва растението от натрупването на излишен Магнезий в листата, който може да стане токсичен. За най-добри резултати, повечето формули използват съотношение на калций към магнезий – 5:1. Двата елемента се конкурират за усвояване от кореновата система, спомагайки за балансиран прием.

Не всички добавки с калций и магнезий са еднакви! Така че, уверете се, че сте прочели внимателно етикетите, за да сте наясно от какви източници са извлечени калция и магнезия. Добавките могат да бъдат извлечени от карбонати, нитрати или сулфати. Всеки източник има своите предимства и недостатъци, така че тук ще направим бърз преглед, който да ви помогне с вземането на правилния избор:

Стандартни добавки с калций и магнезий.

Стандартните добавки-концентрати се получават от калциев и магнезиев нитрат. Тъй като, те не съдържат сулфати, тези елементи могат да бъдат бутилирани, като единичен течен концентрат, без да се получават заключвания на елементите. Нитратите са силно водоразтворими и магнезиевия нитрат със сигурност ще спомогне за преодоляването на магнезиев дефицит. За съжаление, растенията не винаги се нуждаят от допълнителни нитрати, особено в цъфтежния период. Всъщност, прекомерните нитрати в неподходящо време могат да забавят или дори да предотвратят цъфтежа. Тъй като, 30 % от фотосинтетичната енергията се използва за усвояването на нитрати, ако дадете на растението си повече нитрати от колкото му е нужно, енергията от фотосинтеза няма да бъде достатъчна за правилното протичане на цъфтежния процес. Следователно, ако ви се наложи да използвате добавки с калций и магнезий по време на цъфтеж, проверете формата на магнезия в етикета и се опитайте да стоите колкото се може по-далеч от прекалено много нитрати.

Добавки с калций и магнезий на прах

Прахообразните добавки са добър компромис, тъй като те намаляват количеството на използваните нитрати. Точно както при основните торове,  калцият е извлечен от калциев нитрат, а магнезият от магнезиев сулфат. Но, тъй като са в прахообразна форма калцият и нитратите не си взаимодействат. И двата елемента са 98% водоразтворими и достъпни за растението. Просто се уверете, че прахообразната добавка е напълно разтворена във водата. Също така, препоръчително е да прибавите към водата първо продуктът с калций и магнезий, преди всички други торове и добавки. Прахообразната калциево/магнезиева добавка все пак съдържа някакви нитрати, но в никакъв случай те не се доближават до количеството, съдържащо се в концентрирания течен вариант.  Въпреки че, са отличен източник на калций и магнезий, когато са прилагани в корена, кал/маг добавките с нитрати не бива да се впръскват листно.

 

Органични Кал/Маг добавки

„Органичните“ кал/маг добавки са още една алтернатива. Органичният калций/магнезий се извлича от калциев или магнезиев карбонат. Въпреки че, не се доближава до водоразтворимостта на калциевия нитрат, калцевият карбонат (варовик) разполага с OMRI сертификат за органично производство. Едно от предимствата на тези карбонати е, че не съдържат никакви нитрати. Следователно, няма да извадят нитратите извън баланс или да попречат на цъфтежа на растението. Този вид продукти са подходящи при използването на вода пречистена със система за обратна осмоза. Бикарбонатите, образувани от калциевия и магнезиевия карбонат, действат като Ph буфер и спомагат за избягването на големите вариации в Ph баланса, често свързвани с използването на вода пречистена чрез обратна осмоза.

                                                       

Минуса при органичните добавки с калций и магнезий е, че тези карбонати са слабо разтворими.  До някаква степен този тип добавки преобразува нормалната вода в „твърда“, като резултата от това е потенциално наслояване от варовик. При хидропонно отглеждане, например, когато фосфорната киселина се добавя към твърдата вода с цел понижаване на рН баланса, бикарбонатите се изгарят като въглероден диоксид и вода, но фосфорната киселина реагира с калциевите йони, образувайки калциев фосфат. Калциевият фосфат е това, от което са изработени костите ни и е само около 5% водоразтворим. Така че, ако изберете да използвате органичен продукт с калций и магнезий, винаги го комбинирайте с аминокиселинна добавка. Аминокиселините ще хелатират калциевите и магнезиевите йони, подобрявайки водоразтворимоста им, освен това ще спомогнат за предотвратяването на варовикови наслоявания.

Магнезиеви добавки

Ако искате бързо решение на магнезиев дефицит, без никакви допълнителни нитрати или бикарбонати, най-доброто решение може би е да използвате добавка с магнезиев сулфат без калций.Магнезиевият сулфат има бързо действие, силно разтворим е и може безопасно да се прилага, както в корените, така и чрез листно впръскване. Тъй като не съдържа нитрати, магнезиевият сулфат е отличен избор по време на цъфтежа. Всъщност, много "сладки" продукти, предназначени специално за цъфтеж, се зареждат с магнезиев сулфат. Магнезият спомага за задържането на захарите до деня за прибиране на реколтата, а сулфатите са допълнителен бонус. 

                                                  

Сулфатните съединения действително помагат да се активизират цъфтежните гени в растението, което допринася за повишаване ароматите на реколтата и ускоряване процеса на узряване. Едно от последните развития в храненето с магнезий  е комбинирането на В-витамини с носител на магнезиев сулфат.Магнезият, от друга страна, позиционира молекулите на АТР(Аденозин трифосфат), така че енергията да може да бъде освободена, както през растеж, така и при плодообразуване и цъфтеж.Тъй като, В-витамините работят на микроскопично ниво, дори и минимално количество от тях (1%) могат да окажат положителен ефект върху функцията на магнезия, особено когато енергийните нужди на растението са най-високи.

В крайна сметка, за да достигнат истинския си генетичен потенциал, растенията се нуждаят от постоянно снабдяване с водоразтворим калций и магнезий. През по-голямата част от времето, качественият основен тор ще може да осигури на растението адекватни количества калций и магнезий, но има моменти, в които такъв тип добавки могат да бъдат доста полезни. Например, влакната на кокосовия орех имат естествено високо количество на калий, но са с ниско съдържание на калций и магнезий, а калцият лесно се заключва в определени среди за отглеждане. Магнезият, от друга страна, е силно мобилен, но може да се превърне в ограничителен фактор, когато развитието на растенията е разгърнато до краен предел. Изборът на правилната добавка с калций и магнезий и разумното и използване може да ви помогне в поддържането на буйно растяща градина.

Написана от Харли Смит.

facebook_pixel