Уведомяваме Ви, че във вторник (24.05.2022г.) магазините ни няма да работят.

Вашата количка

Няма продукти

0,00 лв. Общо
Поръчайте
Поръчай на:
Често бъркано с хранителен дефицит, заключването на веществата не може да бъде излекувано чрез добавяне на повече фертилизатори. Въпреки че, това заключване може да доведе до недостиг на хранителни вещества, първо трябва да се отстранят причините за появата му

Заключване на хранителните елементи

Заключването на елементите се проявява, когато растенията са неспособни да усвояват основните хранителни вещества, нужни за здравословен растеж. Това обикновено се случва в резултат на химична реакция, осъществяваща се между хранителния разтвор, средата за растеж и растението.

Често бъркано с хранителен дефицит, заключването на веществата не може да бъде излекувано чрез добавяне на повече фертилизатори. Въпреки че, това заключване може да доведе до недостиг на хранителни вещества, първо трябва да се отстранят причините за появата му, преди да могат растенията да абсорбират повече елементи.

Ако културите ви претърпяват заключване на вещества в средата за отглеждане,  можете да забележите  забавен растеж, листата ще пожълтеят, ще станат безжизнени и ще увиснат. Може да се наблюдава и листно изгаряне.

Повторно проверете стойностите за електропроводимост и pH, за да изключите недостиг на вещества, като причина за тези симптоми. Има няколко основни причини, поради които, заключването на елементите може да се породи.

Натрупване на соли в растенията

Здравите растения усвояват хранителните веществата чрез процес, наречен осмоза. Този процес се получава, когато концентрацията на вода извън корените е по-висока от тази в кореновата система, така че растението поглъща вода, за да изравни осмотичното налягане между двете страни. С течение на времето, хранителните вещества, които добавяте към вашата система, могат да се събират в нежелани области, като например в средата за отглеждане.

Често, заключването на елементите е причинено от натрупването на соли, поради излишък от хранителни вещества. Ако това се случи, излишните вещества могат или да се свържат заедно, или да станат несъвместими на определени нива, което в крайна сметка ги прави недостъпни за растението.

Водата с висока TDS стойност може също да допринесе за излишно натрупване на соли, поради тази причина е важно да сте запознати с естеството на водата, която използвате, за да можете коректно да забъркате хранителния си разтвор.

Ако отглеждате хидропонно, изпразването на резервоара и промиването на цялата ви система с чиста вода смесена с продукт за “flush”, ще ви помогне да се освободите от натрупването на сол.

Може да се наложи да захранвате растенията си с този разтвор за няколко дена, докато заключването на елементите премине. Един от най-безопасните и най-ефективни промиващи агенти на пазара е хипохлорната киселина. Предлага се от няколко марки в индустрията, хипохлорната киселина може да се използва самостоятелно, катопромиващ продукт, или като част от нормалната ви хранителна схема, за да предотвратите натрупването на соли, което ще намали вероятността от заключване на хранителните елементи.

Качество на хидропонния разтвор

Заключването на хранителните вещества до голяма степен зависи от качеството на използваните торове. Прилагането на хранителна програма, разделена на две или повече части, е най-добрият начин да се предотврати заключване на веществата, тъй като хранителните нужди на растенията се променят през естествения им ход на развитие.

Как да избегнете дисбаланс на pH нивото във вашата хидропонна система

Един от най-важните фактори за наблюдение по време на процеса на отглеждане е киселинно-алкалния баланс (pH). Вода с прекалено високо pH ниво може да промотира развитието на водорасли, докато вода с ниско ниво може да изгори растенията.

Обикновено целта в хидропоника е да се поддържа рН ниво, малко по-киселинно от неутралното - в диапазона от 5.5 до 6.5.

Причината за този диапазон е, че всяко хранително вещество има определен оптимален диапазон, в който усвояването му е най-високо, това зависи от различните хранителни нужди, определени от типа на растението и стадия от развитието му.

Имайки предвид тези фактори, определянето на нужния ви pH диапазон, ще ви предпази от потенциално заключване на елементите.

Има много различни продукти за коригиране на pH нивото, които могат да бъдат директно добавени в хранителния ви резервоар, в случай че pH нивото е извън желания диапазон.  

Най-препоръчително е използването на хранителни торове и добавки, които имат неутрално или балансирано pH ниво, за да се предотврати заключването, причинено от неправилен pH баланс. Използването на вода, пречистена със система за обратна осмоза, е друг добър подход, за да избегнете проблемите, причинени от хранително заключване.

Както винаги, превантивните мерки са склонни да работят най-добре при избягване на проблеми. Като основно правило трябва да запомните, че най-ефективният метод за лечение на хранително заключване е да изпразните и заредите на ново целия си резервоар, или да използвате продукти за „flush” за да прочистите цялата си среда.

Започнете с използването на вода, пречистена със система за обратна осмоза, торове и добавки с балансирано pH ниво и използването на прочистващ продукт, ще ви помогнат в поддържането на здравословна среда за отглеждане на растенията ви, елиминирайки доста от причинителите на заключване на хранителните елементи.

facebook_pixel