Заповядайте в магазин Green Planet в гр. София на ул. Ангиста 212 Б

Вашата количка

Няма продукти

0,00 лв. Общо
Поръчайте
Поръчай на:
Вентилационната система в помещението за отглеждане е от изключителна важност, също както осветителната система и хранителния режим. Вентилацията е отговорна за поддържането на атмосферните условия (температура, влажност и CO2 ниво) в помещението за отглеждане. Температурата, влажността и въглеродното (CO2) ниво имат пряко влияние върху...

Как да усъвършенствате вентилационната система във вашето помещение за отглеждане

Вентилационната система в помещението за отглеждане е от изключителна важност, също както осветителната система и хранителния режим. Вентилацията е отговорна за поддържането на атмосферните условия (температура, влажност и CO2 ниво) в помещението за отглеждане.

Температурата, влажността и въглеродното (CO2) ниво имат пряко влияние върху процеса на фотосинтезис и поради тази причина, директно влияят на растежа и развитието на растението. Когато тези стойности се държат в правилния диапазон, способността на растението да фотосинтезира няма да бъде компрометирана.

Подобно на други ключови фактори, нужни за успешна култивация в помещението за отглеждане, постоянството в поддържането на вентилацията и климатичните условия е важно за предоставянето на оптимални условия за ускорен растеж.

В любителското помещение за отглеждане, вентилационната система се състои от: вентилатори за входящ и изходящ въздух, рециркулационни вентилатори, като може да се добавят още няколко неща. В по-професионалната инсталация се включват – климатици, овлажнители/влагоуловители и въглеродни (CO2) генератори. Оборудването, използвано във вентилационната система, ще ви помогне за поддържането на температурата в нужния диапазон.

Независимо дали вентилационната система е любителска или професионална, основните и функции остават едни и същи: предоставянето на постоянни нива на температура и влажност, както и снабдяването на растенията с CO2, нужен за процеса на фотосинтезис.

Вентилатори

Оптималните температурни нива са от 22 °C до 26 °C . В помещения с обогатено CO2 ниво, оптималния температурен диапазон е малко по-висок (от 26°C до 30°C). Най-често използваният елемент от оборудването във всяка вентилационна система е моторният вентилатор. В малките помещения с нисък температурен отпечатък, един вентилатор може да бъде цялата вентилационна система. Вентилаторът за изходящ въздух е достатъчен, за да изкара излишната топлина от зоната за отглеждане, вкарвайки свеж въздух в помещението.

Свежият, по-хладен въздух спомага за понижаването на температурата в пространството за отглеждане и съдържа CO2, нужен на растенията, за да „дишат“. По-големите помещения с повече осветителни тела се нуждаят от множество вентилатори, за да регулират нивата на температура, влажност и CO2. Използването на моторни вентилатори, както за входящия така и за изходящия въздух, е често срещано в средните по размер помещения за отглеждане. При този вид инсталация, вентилаторите работят в унисон, за да отведат въздуха извън помещението, заменяйки го с чист въздух.

Атмосферните контролери с вграден термостат и регулатор на влажността, ви позволяват да автоматизирате моторните вентилатори в помещението, осигурявайки по-стабилни и постоянни атмосферни условия.

Рециркулационните вентилатори са друг ценен инструмент в създаването на постоянни атмосферни условия в помещението за отглеждане, спомагайки за „смесването“ на температурата и влажността в околната среда на помещението.

Климатици

Едно от най-често използваните устройства в модерните помещения за отглеждане е климатика. По-конкретно, мини-сплит климатичната система.

Този тип климатици са много ефикасни в премахването на излишната топлина и в поддържането на оптимални нива на температура и влажност.

От всички устройства, използвани за контролиране на атмосферните условия в помещението, климатикът предоставя най-голям контрол в регулирането на средата. Множеството различни марки и модели климатици, предлагани на пазара, могат да бъдат объркващи за неопитния производител.

При закупуването на климатична инсталация за помещение за отглеждане, трябва да обърнете специално внимание на коефициента на Британските Топлинни Единици (BTU), отговарящ за мощността на климатика. BTU е извънсистемна мярка за количеството топлина необходимо, за да се повиши температурата на един паунд (0.450 kg) вода с един градус по Фаренхайт (0.56 °C).

Тук е уместно да ви запознаем с една система, предлагаща цялостно решение спрямо контрола на климата в помещенията за отглеждане, това са климатиците с водно охлаждане Opticlimate Pro.

OptiClimate е климатик с водно охлаждане, който е ново решение за вътрешното управление на климатичните условия. Устройството може да се използва за въздушна циркулация и филтриране, охлаждане, отопление и като влагоуловител. Контролира съвършено климата с възможно най-ниска консумация на енергия.

Не позволявайте на дефиницията за BTU да ви обърка. Вместо това, гледайте на BTU, като на начин за количествено определяне на отоплителното и охлаждащото обурудване. С други думи, може да използвате BTU коефициента за определяне на подходящия размер климатик, необходим за вашето помещение.

Оразмеряване на климатичната техника в помещението за отглеждане

За адекватно охлаждане на помещението, ще трябва да вземете предвид пет основни фактора, влияещи при избора на размера на климатика.

Тези фактори са: размерите на помещението, осветителното оборудване, баластите/дроселите на осветителните тела, CO2 генераторите, и всички останали електрически уреди в помещението.

Размери на помещението

При оразмеряването на климатичната инсталация на едно помещение за отглеждане, първото нещо, което трябва да отчетете е размера на пространството, нужно от охлаждане.

Въпреки че топлината, излъчвана от осветителните тела и другите електрически уреди, трябва да се вземе под внимание, при определянето на необходимата охлаждаща мощност, размера на пространството в кубични фута ще определи минималните изисквания за BTU коефициент на климатичната техника. Тази минимална стойност може да бъде определена, чрез използването на обща BTU диаграма за размер на помещения.

Обща BTU диаграма за размер на помещения

Кубични футове = BTU коефициент

  • 1 - 1,200 = 5,000
  • 1,200 - 1,600 = 6,000
  • 1,600 - 2,000 = 7,000
  • 2,000 - 2,400 = 8,000
  • 2,400 - 2,800 = 10,000
  • 2,800 - 3,200 = 12,000
  • 3,200 - 3,600 = 14,000
  • 3,600 - 4,000 = 15,000
  • 4,000 - 4,800 = 18,000
  • 4,800 - 5,600 = 20,000
  • 5,600 - 6,400 = 22,000
  • 6,400 - 7,200 = 25,000

Осветителна система

В повечето помещения за отглеждане, осветителната система създава голямо количество излишна топлина, която трябва да бъде регулирана. Ето защо е толкова важно да вземете под внимание осветителната техника, при изчисляването на охладителната мощност.

След като определите нужния BTU коефициент, въз основа на кубичните футове на помещението, можете да изчислите допълтилния BTU коефициент, необходим за компенсирането на топлината от осветителните тела.

Добро правило за намиране на тази стойност е умножаването на общата осветителна мощност (W) по 3,5. Например, ако имате 10 000 W осветително оборудване, допълнителният BTU коефицент, който ще прибавите към BTU коефициента за обема на помещението, ще бъде 35 000 (10 000 х 3,5 = 35 000).

Баласти/Дросели

Баластите, използвани в осветителната система, също трябва да се вземат предвид при оразмеряването на климатичната инсталация. Ако използвате дистанционен баласт, който може да се инсталира на разстояние от лампата и го изнесете извън самото помещение, няма да е нужна допълнителна охлаждаща мощност.

Но в случай, че баластите се намират в пространството за отглеждане, трябва да се добавят към калкулацията при изчисляване на допълнителния BTU коефициент за охлаждане. Най-доброто правило е умножаването на общата мощност (W) по 2,5.

Получената стойност ще се добави към сбора от необходимия BTU коефициент за обема на помещението и допълнителния BTU коефициент за осветителните тела. Например, ако имате осветителни тела с обща мощност 10 000W и баластите ви се намират в помещението за отглеждане, ще трябва да прибавите допълни 25 000 BTU единици (10 000 х 2,5 = 25 000).

CO2 генератори

Някои гроуъри инсталират CO2 генератори, с цел обогатяване на средaта с въглероден диоксид. Тези генератори добавят топлина в помещението и също трябва да се вземат под внимание, при изчисление на общия BTU коефициент на охлаждащата система. Допълнителният BTU коефициент от CO2 генераторите ще зависи от размера на уреда и броя на горелките, които притежава.

Основното правило е прибавянето на 10 000 BTU единициза всеки CO2 генератор с 2 горелки. Въпреки това, продаваните CO2 генератори за помещения, обикновено съдържат таблица с количеството BTU единици, които отдава самия уред. Важно е да имате предвид, че повечето CO2 генератори не работят постоянно, а по-скоро разпокъсано на отделни интервали.

Казано по друг начин, допълнителният BTU коефициент от CO2 горелките трябва да се прибавя към калкулацията, само в периодите, в които генератора работи. Работния диапазон на уреда може да варира от 1 до 12 часа в 24 часов цикъл.

Друго електрическо оборудване

Всяко електрическо устройство, използвано в помещението за отглеждане - въздушни помпи, атмосферни контролери, вентилатори, влагоуловители и т.н. – прибавят малко количество излишна топлина в средата. В повечето случаи, тези устройства са незначителни и няма да окажат драматичен ефект върху необходимата охлаждаща мощност на климатичната система.

Въпреки това, при изчисляване на общия необходим BTU коефициент за охлаждане, винаги е добра идея леко да го завишите, отколкото обратното.

С други думи, чрез избора на климатик, който има леко завишен BTU коефициент, спрямо изчисления необходим коефициент от – обема на стаята, осветителната система, баластите към нея и CO2 генераторите, вие може да сте спокойни, че всяко допълнително електрическо оборудване, използвано в помещението ще бъде покрито, откъм изискванията за BTU коефициент. Винаги е добре да грешите в полза на предпазливостта.

Вентилационната система в помещенията за отглеждане на закрито е сърцето и душата на контрола на атмосферните условия. Температурата, влажността и нивото на CO2 в помещението, влияят директно върху способността на растенията да фотосинтезират. Когато атмосферните условия в помещението се поддържат постоянно в оптималния диапазон, и светлината и хранителната програма са адекватни, растенията ще имат възможността да растат ускорен темп.

Моторните вентилатори и климатиците са основните инструменти, използвани от производителите, за постигането на най-оптималните климатични условия, нужни за здравословно развитие на културите.

Производителите-любители обикновено могат да се измъкнат само с няколко вентилатора, за да контролират температурата и влажността, докато по-големите производители ще се нуждаят, най-вероятно от включването на климатична система.

Един от най-трудните аспекти при оразмеряването на климатик за помещение за отглеждане е изчисляването на всички допълнително допринасящи фактори, които създават още излишна топлина.

Като имате предвид обема на помещението, мощността на осветителната система и топлината, създадена от CO2 горелките, вие можете по-точно да определите количеството охладителна мощност, нужна на вашата климатична система, за да предоставя оптимални климатични условия.

Независимо от размера или типа на помещението за отглеждане, основите на всяка вентилационна система остават едни и същи – контрола на температурата и влажността, както и предоставянето на въглероден диоксид (CO2) на растенията, нужен за процеса на фотосинтезис.

Когато тези основни принципи са спазени, вие ще бъдете възнаграден с по-последователни добиви и по-висока възвръщаемост на инвестициите си.

facebook_pixel