Заповядайте в магазин Green Planet в гр. София на ул. Ангиста 212 Б

Вашата количка

Няма продукти

0,00 лв. Общо
Поръчайте
Поръчай на:
1. Вода – При семена с по-дебела обвивка накисването във вода спомага на влагата да проникне през защитната обвивка на семената за минути. Веднъж проникнала, влагата започва да активира пасивните хормони. За няколко дни всички хормони се активират и изпращат достатъчно сигнали за образуването на коренен връх.

Покълване на семена

Ще разгледаме три основни фактора в процеса на покълване:

        1. Вода

        2. Температура

        3. Въздух (кислород)

1. Вода – При семена с по-дебела обвивка накисването във вода спомага на влагата да проникне през защитната обвивка на семената за минути. Веднъж проникнала, влагата започва да активира пасивните хормони. За няколко дни всички хормони се активират и изпращат достатъчно сигнали за образуването на коренен връх. Веднъж навлажнена, семката трябва да се запази в това състояние, тъй като влагата е необходима за транспортиране на хранителните вещества, хормони и вода. Някой семена се нуждаят от много влага за да изхвърлят хормоните, които поддържат латентното състояние на семката и ако не получат достатъчно влага, те не покълват. От друга страна, твърде много вода лишава семката от кислород и намалява качеството и или я унищожава. Стресът, предизвикан от висока влага, ще забави растежа на разсада. Периода за накисване на семена е между 12 и 24 часа. Не дръжте повече от 24 часа семената във вода.
Ползвайте вода с ниска електропроводимост (EC) и температура 22-23 градуса по Целзий.

2. Температура – Семената покълват при температура между 21 и 32 градуса по Целзий.
Температурни стойности под 21 и над 32 градуса затрудняват покълването и увреждат зародиша. Ниските температури забавят покълването. Високите температури разстройват химическия състав на семената, което води до слаба кълняемост.
Климатичните условия, при които са отгледани семената, са най-добри за тяхното покълване.

3. Въздух (кислород).
Засадете семената на дълбочина, два пъти колкото широчината им. Например, 3мм семка трябва да бъде засадена на дълбочина 6мм. Дълбоко засадена семката няма достъп до достатъчно кислород и нежният разсад няма достатъчно акумулирана енергия за да пробие почвения слой.

facebook_pixel